Første Johan Sverdrup-plattform installert

I går ble den siste modulen til stigerørsplattformen på Johan Sverdrup-feltet løftet på plass. Dermed er den første av fire plattformer på gigantfeltet ute i Nordsjøen installert.

– Det er veldig spesielt å se at den første plattformen på Johan Sverdrup nå er på plass, noen par dager foran planen som ble lagt mer enn tre år siden og uten alvorlige hendelser underveis. Dette viser den gode kvaliteten i gjennomføring av prosjektet så langt, som igjen er et resultat av samarbeid mellom tusener av mennesker hos våre leverandører, partnere og Statoil, sier prosjektdirektør for Johan Sverdrup, Kjetel Digre.

Stigerørsplattformen – den første av fire plattformer som installeres i første fase av prosjektet – har som oppgave å håndtere all eksport av olje og gass fra Johan Sverdrup. I tillegg vil plattformen huse omformermodulen (HVDC), som vil sørge for at Johan Sverdrup feltet skal drives med fornybar strøm fra land.

Dette gir plattformen en meget sentral rolle på feltet. Ikke bare vil olje og gass verdt mer enn 350 millioner kroner daglig strømme igjennom plattformen når feltet produserer for fullt (basert på dagens oljepris på rundt 70 US dollar pr. fat og 660,000 fat olje pr. dag) men strøm fra land anlegget gjør også Johan Sverdrup til et av de mest karboneffektive feltene på norsk sokkel.

Rekordrask byggeprosess med høyt fokus på sikkerhet og kvalitet
Plattformdekket på stigerørsplattformen ble bygget av Samsung Heavy Industries i tre moduler, basert på design og ingeniørarbeid av Aker Solutions. Offisiell byggestart ved verftet i Sør-Korea var 30. juni 2016. Og allerede i februar 2018, 19 måneder etter oppstarten, kunne fartøyet Dockwise White Marlin sette retning mot norsk farvann med to av hovedmodulene om bord. Tre uker senere, fulgte Dockwise Mighty Servant 3 etter med den tredje og siste hovedmodulen.

Trygt framme på Johan Sverdrup-feltet, ble alle plattformbitene løftet på plass av Heerema Marine Contractors sitt tungløftfartøy Thialf.

Srige
Stigerørsplattformen er en av de fire plattformene som til sammen vil utgjøre feltsenteret på Johan Sverdrup-feltet i fase 1 av prosjektet.

Ståle Nordal, Statoils prosjektleder for stigerørsplattformen, er svært tilfreds med å se den ferdig sammenstilte plattformen ute på Johan Sverdrup-feltet. Byggeprosessen har vært en suksess med tanke på tid, kostnader, og kvalitet, men ikke minst med tanke på sikkerhet. Alt i alt har byggingen tatt nærmere 7 millioner arbeidstimer, med null alvorlige skader.

Suksessen skyldes, ifølge Nordal, grundige forberedelser og erfaringer fra andre prosjekter som har blitt bygget i Sør-Korea, og en dyktig leverandør i Samsung Heavy Industries.

– Å levere et plattformdekk av denne størrelsen på under 20 måneder, uten en eneste alvorlig hendelse, er en bragd i seg selv, sier Nordal.

Hektisk installasjonsprogram framover
Installeringen av stigerørsplattformen er med på å markere starten på en av de mest hektiske installasjonsprogrammene på ett prosjekt noensinne i Statoil. Mer enn 400 km med rørledninger, 200 km med kraftkabler, boreplattformen, to understell og en bro, skal installeres i løpet av de neste ukene og månedene.

Og en offshoreorganisasjon på etterhvert opptil 2.400 personer, fordelt på tre skift, vil fra og med tidlig mai mobiliseres for å koble sammen det voksende felt-senteret og begynne arbeidet med å klargjøre feltet for produksjon planlagt sent i 2019.

– Denne milepælen tar oss inn i avslutningsfasen til prosjektet. Statoil har god erfaring med denne type operasjoner og de har blitt planlagt ekstremt grundig. Gitt det store puslespillet som Johan Sverdrup utgjør så blir det en spennende men kompleks periode framover, med sikkerhet alltid som høyeste prioritet. Nå med stigerørsplattformen på plass har vi tatt et stort og viktig skritt nærmere oppstart mot slutten av neste år, sier Digre.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.